ð¥ Z alkoholu nie wychodzi siÄ âtrochÄâ
Albo z nim skoÅczysz â albo on skoÅczy Ciebie.
ð§ Nie musisz siÄgnÄ
Ä dna, ÅŒeby zawróciÄ.
MoÅŒesz zaczÄ
Ä dziÅ. Ja zaczÄ
Åem â i ÅŒyjÄ inaczej.
ðš Od kieliszka do oÅrodka. A potem â z powrotem do ÅŒycia.
Oto moja historia.
Â

âTo przecieÅŒ tylko dla relaksuâŠâ â tak myÅlaÅem.
Â
Â
DziÅ wiem, jak bardzo siÄ myliÅem. Jak wyszedÅem z uzaleÅŒnienia? Moja droga ku ÅŒyciu byÅa wyboista i krÄta. ChcÄ podzieliÄ siÄ swojÄ
historiÄ
â bo wiem, ÅŒe moÅŒe ona pomóc komuÅ, kto dziÅ myÅli, ÅŒe jest w Ålepej uliczce. Przeczytaj te krótkie punkty i zajrzyj do podcastu na YouTube â
ByÅem uzaleÅŒnionym biznesmenem.Â
Â

Od przemocy alkoholu do podjÄcia decyzji
Â
Â
Kilka lat temu trafiÅem do profesjonalnego oÅrodka leczenia uzaleÅŒnieÅ w Otwocku. Alkohol âdla relaksuâ staÅ siÄ puÅapkÄ
â dramatycznie skróciÅ mojego snu, popsuÅ relacje, zabraÅ radoÅÄ i odebraÅ mi kontrolÄ nad sobÄ
.
Â
Â

Terapia jako pierwszy krok, nie koniec
Â
Â
OÅrodek w Otwocku prowadziÅ 49âdniowy program leczenia, psychoterapiÄ i detox. To tam zobaczyÅem, jak niszczÄ
cÄ
siÅÄ
jest uzaleÅŒnienie, ale teÅŒ jakÄ
moc ma moment, w którym decydujesz: âto juÅŒ koniecâ.
Â
Â

Kluczowe momenty przeÅomu
 ⢠Spowiedź przed samym sobÄ
â uznanie bezsilnoÅci wobec alkoholu
 ⢠Odbudowa wiary w siebie â terapia edukowaÅa mnie w rozpoznawaniu destrukcyjnych wzorców
 ⢠MaÅe zwyciÄstwa kaÅŒdego dnia â odzyskaÅem sen, apetyt, koncentracjÄ
 ⢠Wsparcie otoczenia â rodziny, terapeutów, grup wsparcia
Â
Â

Dlaczego to mówiÄ?
Â
Â
Bo najgroźniejsze nawyki to te codzienne: alkohol na odstresowanie, sen traktowany jako strata czasu, ÅŒycie na kanapie. KiedyÅ poÅknÄÅa mnie rutyna â dziÅ patrzÄ na niÄ
jak na⊠Äwiek, na którym zawisÅo caÅe moje ÅŒycie.
Â
Post znajomego, który moÅŒecie przeczytaÄ
TUTAJ przypomniaÅ mi o tym z mocÄ
â dziÄkujÄ za otwarcie tej dyskusji. KaÅŒdy dzieÅ, kaÅŒda godzina, to szansa na zmianÄ.
I jeÅli dzisiaj czujesz: âcoÅ jest nie takâ â moÅŒesz to przerwaÄ. Nie czekaj, aÅŒ stanie siÄ za późno.

Â
Â

JeÅli czujesz, ÅŒe coÅ CiÄ ciÄ
gnie w dóŠâ nie ignoruj tego.
Nie musisz czekaÄ na âdnoâ. Nie musisz âmieÄ gorzejâ niÅŒ inni, ÅŒeby zasÅuÅŒyÄ na pomoc. ZasÅugujesz na niÄ
teraz.
Â
Â

Porozmawiaj z kimÅ.

Poszukaj grupy wsparcia.

Skontaktuj siÄ z oÅrodkiem leczenia uzaleÅŒnieÅ â choÄby tylko po to, by usÅyszeÄ, ÅŒe nie jesteÅ sam.
Â
Â

I jeÅli potrzebujesz â napisz do mnie.
Nie jestem terapeutÄ
, ale przeszedÅem tÄ drogÄ i wiem jedno: zmiana jest moÅŒliwa.
Â
#trzeźwoÅÄ #uzaleÅŒnienie #odwyk #zdrowiepsychiczne #siÅa #motywacja #transformacja #alkoholizm #zmianaÅŒycia #samorozwój #Otwock #wychodzeniezuzaleÅŒnienia